Zero waste in de keuken

ZERO WASTEIk ben veel bezig met het verminderen van (plastic) afval. Daarom is het tijd voor een nieuwe serie: Zero waste! In deze serie artikelen schrijf ik telkens over een ander deel in huis waar je gemakkelijk veranderingen kunt aanbrengen op dit gebied!

// Groente en fruit tasjes
Stap over van de eeuwige plastic tasjes naar katoenen tasjes die je oneindig kunt hergebruiken. Supermarkten vinden het helemaal niet erg als je deze tasjes gebruikt i.p.v. de plastic variant. Je kunt er ook brood in meenemen als je het brood bijvoorbeeld bij de bakker koopt, of ongesneden en onverpakt brood in de supermarkt ziet liggen. Zorg dat ook altijd een (grote) tas meeneemt om alle boodschappen in te doen.
Webshops en winkels waar je deze tasjes kunt kopen:
> bag-again.nl > ecomondo.nl > Zoek hier een winkel die waarschijnlijk deze zakjes verkoopt > Of maak ze zelf.

20190310_112331-01
// Bee’s Wrap
Deze bijenwas doeken zijn echt heel erg handig. Ik gebruik ze nu al een tijdje en het bevalt goed. Je gebruikt ze i.p.v plastic folie of aluminiumfolie: beide erg vervuilende producten, die je eigenlijk maar kort gebruikt. Door de warmte van je hand kun je de wasdoeken gemakkelijk om je kaas, halve avocado, schaaltje met etenswaren of andere producten vouwen die je normaal zou inpakken in plastic of aluminiumfolie. Met een doek kun je wel één jaar doen!
Webshops en winkels waar je de bijenwas doeken kunt kopen:
>
ecomondo.nl > bagagain.nl > Ook te koop bij Dille & Kamille

// RVS of bamboe rietjes
Plastic rietjes kunnen echt niet meer, er zijn genoeg mooie, leuke en handige alternatieven. Ik gebruik de rvs rietjes van Dille & Kamille, zij verkopen ook borsteltjes om ze schoon te maken.
Webshops en winkels waar je de rietjes kunt kopen:
>
Dille & Kamille > ecomondo.nl

// Bulk kopen – glazen potjes
Koop producten zo veel mogelijk zonder plastic verpakking en neem ze mee in de katoenen tasjes. Bewaar ze thuis bijvoorbeeld in glazen potjes.
Winkels waar je bulk kunt kopen:
>
Zoek hier met een zoekmachine naar winkels in de buurt

Bulk buying supermarket.jpg.jpg.653x0_q80_crop-smart

// Wasbare vaatdoeken
Sommige gebruiken ze al jaren en anderen juist niet, maar katoenen wasbare vaatdoekjes zijn zo veel beter voor het milieu dan de synthetische wegwerpvariant of de vochtige schoonmaakdoekjes uit plastic. De katoenen doekjes heb je in veel leuke kleuren, je kunt ze heel lang gebruiken en gewoon in de wasmachine gooien.
Webshops en winkels waar je de rietjes kunt kopen:
> Echt overal, van de Hema tot bio supermarkten.

// Meeneem fles – thermos – koffiebeker
Dit zijn ook hele makkelijke kleine veranderingen die een grote impact hebben!
> Neem voor onderweg altijd een herbruikbare koffiebeker mee: bij veel koffietentjes kun je deze gewoon laten vullen!
> Ook altijd mee: een drinkfles zoals een Dopper of een Sigg Swiss fles, deze gaan erg lang mee.
> Thuis kun je je gezette thee of koffie in een thermoskan bewaren zodat het erg lang warm blijft en je dus niet steeds opnieuw energie hoeft te gebruiken om nieuwe koffie of thee te maken.
Webshops en winkels waar je deze artikelen kunt kopen:
> Zoek een verkooppunt van Dopper hier > Zoek een verkooppunt van Sigg Swiss > Thermoskan bij o.a. Dille & Kamille > Koffiebeker ecomondo.nl

Schermafbeelding 2019-03-13 om 11.23.01.png

// Zelf zeep, afwas- en schoonmaakmiddel (maken)
Al dit soort zepen gebruik je even en spoel je daarna door de gootsteen, het is van belang dat dit niet te belastend is voor het milieu. Ook de plastic verpakkingen waar zeep vaak in zit kunnen anders. Gebruik bijvoorbeeld zeepvlokken! Met zeepvlokken kun je gemakkelijk afwasmiddel, handzeep, en schoonmaakmiddel maken door ze te mengen met warm water. Gebruik je toch liever vloeibare zeep? Kies dan voor Seepje! Een heel leuk duurzaam initiatief, gemaakt van schilletjes.
Webshops en winkels waar je deze artikelen kunt kopen:
>
Seepje afwas- en schoonmaakmiddel ook te koop bij Albert Heijn> Zeepvlokken te koop bij Dille & Kamille en op heel veel webshops!

17-beste-van-seepje-allesreinigers-pakket.png

> Je kunt de Zero Waste artikelen vinden onder het tabblad ‘duurzame ondernemingen‘ en dan bij de subcategorie ‘zero waste‘.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s